Voorkom lichamelijk letsel op de werkvloer

V

In een werkomgeving loert gevaar om de hoek. Zeker in industriƫle en productie omgevingen kan veel fout gaan. Daarvoor zijn natuurlijk allerlei persoonlijke beschermingsmiddelen op de markt zoals werkschoenen, veiligheidsbrillen, oordopjes, enzovoorts. Het dragen van de juiste brandvertragende kleding (ook wel vlamvertragende kleding genoemd) is daarbij zeer belangrijk.

Kleding moet passen

In een werksituatie wordt kleding vrijwel de hele dag gedragen. Dan moet de kleding natuurlijk ook prettig zitten! Het is belangrijk dat je de juiste pasvorm kiest en de kleding per persoon aanpast waar nodig. Pijpen of mouwen kunnen korter of langer gemaakt worden. Net als het plaatsen of verplaatsen van beschermende kniestukken.

Kleding moet van hoge kwaliteit zijn

Als er op kleding bezuinigd wordt gaat dit vaak ten koste van de kwaliteit. Evenals het op de verkeerde manier wassen van bedrijfskleding is funest voor de kleding. Deze verliest daardoor de beschermende eigenschappen van bijvoorbeeld de brandvertragende kleding. Deze kan daardoor gemakkelijker vlam vatten.

Kleding moet voldoen aan de juiste normeringen

Brandvertragende kleding moet bijvoorbeeld voldoen aan normering EN ISO 11612. Dat is een normering die aangeeft dat de kleding bestendig is tegen kort contact met hitte/vlammen. Deze kan dan tegen stralingswarmte, convectiewarmte, contactwarmte en spatten van gesmolten metaal. Voor elke branche en beroep gelden andere eisen aan bedrijfskleding. Het is daarom zeer belangrijk om goed uit te zoeken (of je goed te laten adviseren) welke normeringen nodig zijn en of de kleding daar dan ook aan voldoet. Safety first!