Wat kan je doen met dozen?

W

Stel je bent een beginnende onderneming en je bent op zoek naar leuke functionele verpakkingen voor jouw producten? Dan kun je bijvoorbeeld je eigen verpakking laten ontwikkelen. In dit artikel lees je welke mogelijkheden er zijn.

Wat voor soorten dozen zijn er?

Een doos is een afsluitbaar object waar iets in wordt opgeborgen of verpakt. Een doos bestaat meestal uit gevouwen karton, eventueel met lijm of plakband dichtgezet. In deze vorm heeft het vaak de vorm van een balk. De meeste dozen zijn zo gemaakt, dat een aantal dozen naast elkaar precies op een pallet passen.

Met een doos wordt meestal een grote kartonnen doos bedoeld, met geen andere functie dan verpakking of opslag. Voorbeelden zijn een verhuisdoos en een schoenendoos. Een ander soort doos is een tekendoos en is meestal van hout. Met een doosje bedoelt men vaak een kleine doos zoals een luciferdoosje. Het doosje kan al of niet op enige wijze versierd zijn en behalve voor opslag ook als presentatie bedoeld zijn. Dit doosje hoeft niet van karton te zijn, het kan ook van metaal, papier, plastic of hout zijn.

Ontwerp

Als je een doos een leuk ontwerp wil geven is dat vaak best lastig. Vooral als je zelf geen grafische vormgever bent. Je kunt in alle tijden een grafische vormgever inschakelen via internet. Een grafische vormgever gaat met jou een proces door van een onderzoek fase (wat vindt jij mooi?) tot een moodboard (stijlkaart) als eindproduct. Daarna is het aan een grafische vormgever om jou ontwerp te realiseren. Als ze eenmaal een idee voor ogen hebben, dan is de uitvoering geen probleem meer voor ze. Zo heb jij een kartonnen doos op maat die bij jou past.

Grafisch vormgever

Een grafische vormgever geeft vorm aan informatie in tekst en beeld via media. Hij of zij inventariseert, analyseert en ordent informatie die verspreid wordt door middel van bijvoorbeeld brochures, affiches, verpakkingen en boekomslagen. Maar ook het ontwerpen van websites en huisstijlen worden door een grafisch ontwerper gedaan en dozen natuurlijk ook!