Waarom zijn robotmaaiers zo populair?

W

Misschien heb je ze weleens voorbij zien rijden: kleine, geruisloze robots die geheel zelfstandig het gazon onderhouden. Waarom zijn deze robots toch zo geliefd? En wat zijn de voordelen van deze slimme maaimachines?

Scheelt tijd, energie en kosten

Het grote voordeel van een robotmaaier is dat je zelf geen maaiwerkzaamheden meer hoeft te verrichten. Dat scheelt een hoop energie, tijd en wellicht ook geld. Als je bijvoorbeeld kijkt naar voetbal- en golfverenigingen, dan zie je dat robotmaaiers zeer populair zijn. De vereniging of gemeente hoeft geen uurloon te betalen of vrijwilligers lastig te vallen, maar doet een eenmalige investering in een robotmaaier. De maairobot hoeft in de meeste gevallen alleen maar ingesteld te worden, de omheining moet worden aangelegd (sommige robotmaaiers werken zelfs zonder dat je grensdraad hoeft te gebruiken) en de robot maait zeer nauwkeurig en snel het gazon.

Organische bemesting

Veel robot grasmaaiers maken gebruik van mulching. Deze techniek zorgt ervoor dat grasresten worden verpulverd en vervolgens worden uitgestrooid over het gazon. Hierdoor wordt het gras op natuurlijke wijze bemest en is grasafvoer niet nodig. Het verpulverde gras dient als voedingsstof voor het gazon en zorgt er tevens voor dat onkruid weinig ruimte krijgt om te groeien. Naast de energie, tijd-, en geldbesparing en organische bemesting zijn er nog meer voordelen te noemen van een robotmaaier. Als jouw gazon bijvoorbeeld niet helemaal vlak is maar bestaat uit heuveltjes en hellingen, dan kan een robot ook op de hellingen maaien.

Hellingen zijn geen probleem

De meeste populaire robotmaaiers kunnen zelfs heuveltjes maaien met een hellingsgraad tot 50%. Mensen die beschikken over veel hellingen in de tuin kiezen dus vaak voor een robotmaaier, want met een ouderwetse handgrasmaaier zijn hellingen moeilijk te maaien. Robotmaaiers zijn ook erg licht, wat voor veel gazoneigenaren ook een reden is om een robot aan te schaffen. Ze laten geen sporen na en zijn daarnaast ook nog eens milieuvriendelijk in vergelijking met zitmaaiers. Robotmaaiers zijn namelijk voorzien van oplaadbare accu’s. Het is dus niet voor niets dat automatische grasmaaiers ontzettend populair zijn.