Makkelijk en snel je auto verkopen

M

Wie een auto in bezit heeft en daarvoor een ander in de plaats wilt die krijgt te maken met het onderwerp auto verkopen. Er zijn meerdere methodes hiervoor en niet allemaal leveren ze hetzelfde resultaat. Het is daarom goed om te weten welke middelen het beste bij je passen en welke niet. In dit artikel lees je daar alles over.

 

Auto verkopen kan op verschillende manieren

Het verkopen van je auto kan op verschillende manieren. Een veel gebruikte methode is het inzetten van een advertentiesite zoals Marktplaats, Speurders of Tweedehands.nl. Er zijn nog vele andere advertentiesites maar daar tref je minder publiek en trek je dus minder de aandacht.

Adverteren kost geld

De advertentiesite Marktplaats kost geld. Je betaald hier 12,50 euro voor 1 week. Langer adverteren is vaak per week goedkoper. Er zijn ook een aantal advertentiesites welke geen geld kosten. Deze trekken vaak minder bezoekers en de kans dat je langer moet wachten op een reactie is dan ook wat groter.

Goede advertentie

Zit je advertentie goed in elkaar en beschikt deze over een goede informatie tekst en foto’s dan kun je wel een aantal biedingen verwachten. Uiteraard moet je dan wel de optie bieden aan hebben staan. De biedingen zijn vaak wel ver onder de prijs omdat iedereen natuurlijk zo min mogelijk wil betalen.

Niet de afgesproken prijs

Waar je wel rekening mee moet houden is dat je niet altijd de prijs voor de auto krijgt welke geboden wordt of via mail- of telefooncommunicatie afgesproken hebt. Om te beginnen is een prijs roepen op basis van de informatie die je op internet ziet niet een heel stabiel iets. Men moet daadwerkelijk de auto komen bekijken en eventueel een proefrit maken. In veel gevallen gaat men na de bezichtiging of proefrit alsnog de onderhandeling aan. Vaak komen er een aantal bezwaren van de potentiële koper naar boven om de prijs verder naar beneden te krijgen. 100 Euro is namelijk snel verdiend wanneer je dit van de vraagprijs af kunt krijgen. Een kras of deuk worden dan ook vaak aangegrepen om iets van de prijs af te krijgen.

Auto verkopen via een autoveiling

Een autoveiling is een effectieve manier om snel je auto te verkopen voor een redelijk goede prijs. Een groot aantal aangesloten autobedrijven kunnen gaan bieden op jouw auto en daarmee komt snel een leuke prijs tot stand. Niet elke autoveiling is gratis. Soms moet je vooraf al betalen om mee te kunnen doen en een bod te kunnen krijgen. Andere berekenen een fee wanneer de auto is verkocht. Dit kan een vast bedrag of een percentage zijn. Er zijn ook autoveilingen welke je helemaal niets kosten. De kosten van het veilingsysteem inclusief de auto verkoop worden dan neergelegd bij het autobedrijf welke de auto daadwerkelijk van je over koopt.

Lees de kleine lettertjes bij de autoveiligen om er zeker van te zijn dat het ontvangen van een bod en je auto verkopen geen geld kost. Wij zijn immers Nederlanders en willen zo min mogelijk betalen. Sowieso ga je niet betalen om te weten wat je voor je auto terug kunt krijgen toch?

Auto inruilen

De auto inruilen is iets waar veel Nederlanders mee bekend zijn. Je rijd met je huidige auto naar een garage of autobedrijf toe en zoekt daar een andere mooie bolide uit. De verkoper zal je de volgende vraag gaan stellen: ”Heeft u iets in te ruilen?”. Zeg je ja, dan is de prijs die de nieuwe auto heeft niet onderhandelbaar. Zeg je nee, dan kun je vaak nog wel onderhandelen over de prijs en daar een paar honderd euro van af krijgen, afhankelijk van de hoogte van de vraagprijs. Soms houden verkopers zich vast aan de vraagprijs ook al heb je niets in te ruilen. De prijs die je voor je eigen auto terugkrijgt is bij inruilen beduidend minder dan wanneer je hem zelf via een advertentiesite of autoveiling verkoopt. Dit kan soms wel oplopen tot een paar duizend euro verschil. Het autobedrijf zal als reden voor het prijsverschil opgeven dat het een lastig te verkopen auto is, de kilometerstand net wat te hoog is of dat er nog wat aan de auto moet gebeuren voordat ze hem zelf kwijt kunnen. Dit klinkt heel aannemelijk natuurlijk en vaak ben je snel overtuigd. Voor dit gemak, en dan bedoelen we het inruilen, betaal je wel de hoofdprijs. Het autobedrijf zet namelijk de volgende dag een te koop bordje op jouw oude auto met een flink hogere prijs als wat jij ervoor terug gekregen hebt. In de advertentie zullen dan soms afleverkosten worden genoemd welke de volgende dan weer betaald. Bovendien verkoopt het gemiddelde autobedrijf de auto’s gemiddeld met zo’n 2 weken. Zij zijn zeer beoefend met het aanbieden van auto’s.

Conclusie

Ga je voor gemak en kun je geen moment zonder auto, ruil dan je auto in voor een andere. Wil je direct van je auto af, klop dan eens aan bij een autoveiling. Heb je iets meer tijd met het verkopen en vind je kopers aan de deur die eventueel gaan afdingen geen punt, zet dan een advertentiesite in om je auto te verkopen.