Het verwijderen van secondelijm

H

Secondelijm wordt gezien als een wondermiddel om dingen gemakkelijk en snel muurvast aan elkaar vast te krijgen. Het is een sneldrogende lijm en werkt gemakkelijk in veel situaties. Maar wat als je per ongeluk lijm hebt gebruikt om de verkeerde dingen vast te maken aan elkaar, zoals jouw vingers? Graag geef ik enkele mogelijkheden om secondelijm te verwijderen van ongewenste plekken zonder drastische maatregelen te hoeven nemen. Er zijn veel bedrijven die werken met secondelijm, zoals bijvoorbeeld een loodgieter Eindhoven.

 Secondelijm verwijderen per ongewenste plek

1. Huid

Om secondelijm van jouw huid te verwijderen, kun je allereerst proberen om dit ervan af te peuteren. Indien dit niet werkt, dan raad ik je aan om jouw hand te laten weken in warm zeepwater voor minimaal twee minuten. Indien de zeep niet voldoet, dan is de volgende stap om terpentine te gebruiken om de lijm eraf te weken. Andere middelen die kunnen helpen zijn boter, wasmiddel, zout of vaseline. Alle dienen gemengd te worden met water om de lijm eraf te weken.

Als laatst is het altijd mogelijk om aceton te gebruiken. Hoewel, dit spul moet nooit worden gebruikt bij open wonden en kan gevoelige huid irriteren en uitdrogen. Ben dus er zeker van dat jouw huid hier tegen bestendig is.

2. Stof

Indien je secondelijm op je kleding hebt gekregen, dan moet je allereerst de vlek laten weken in warm water en er rustig over heen te wrijven om zoveel mogelijk lijm vroegtijdig te verwijderen. Hierna kun je ervoor kiezen om aceton te gebruiken door deze op de secondelijm te wrijven tot het loslaat. Hou wel rekening met het feit dat stoffen die gemaakt zijn van natuurlijke vezels beschadigd kunnen raken door aceton. Hou dus rekening met de stof waarvan jouw kleding is gemaakt en ga bij onzekerheid naar een stomerij!

3. Plastic

Allereerst kun je proberen lijm eraf te wrijven met warm water of middels het plastic te laten rollen wat lijm te verwijderen. Eventueel komt een scherp object hierbij van pas. Indien dit niet werkt, heb je drie mogelijkheden over; ontsmettingsalcohol, zeep en afwasmiddel. Zo kun je plastic laten weken in deze stoffen om de lijm uit het plastic te krijgen. Vaak is plastic gemakkelijk om mee te werken en om lijm uit te krijgen.