Hoe gebruik je een e-liquid?

H

Hoe gebruik je eigenlijk een e-liquid? Er is al veel geschreven over o.a. waaruit e-liquids bestaan, uit welke smaken je zoal kan kiezen en hoe het zit met de nicotinesterkte. Maar er is nog weinig geschreven over het gebruik daarvan en dat is jammer. Want hoe je een e-liquid gebruikt heeft consequenties voor de mate waarop je geniet. Maar ook met het oog op je gezondheid is het belangrijk om te weten hoe je e-liquids het beste gebruikt.

 

Voor het gebruik

Voordat je een e-liquid vloeistof en dus je e-sigaret gebruikt moet je altijd het flesje even schudden. Is je flesje eenmaal een keer geopend? Bewaar deze dan in de koelkast. We raden je trouwens aan om een z.g. ‘needlebottle’ aan te schaffen. Dit is een dunne naald waarmee je de e-sigaret op een gemakkelijke manier kan vullen, zonder dat je vloeistof lekt. Want lekkend vloeistof kan gevaarlijk zijn wanneer het in aanraking komt met de huid. Je huid neemt namelijk nicotine snel op en dat kan voor grote problemen leiden zoals een overdosering met alle gevolgen van dien. Gebruik dus een needlebottle om het vullen gemakkelijker gaat én vanwege de veiligheid. Maar voordat je daadwerkelijk e-liquids gaat bestellen is het verstandig om voor jezelf na te gaan welk nicotinegehalte bij jouw ‘dampgedrag’ past. Hieronder kun je bepalen welke nicotinesterkte bij jouw wensen past:

 

Bij mensen die weinig roken: Niet meer dan 0-6 mg nicotine

  • Tot 10 sigaretten per dag: Tussen de 6 en 11 mg nicotine
  • Voor mensen die tot 20 sigaretten per dag roken: Een sterkte van 11 tot max. 16 mg nicotine
  • Voor kettingrokers (meer dan 20 per dag): 20 mg nicotine

 

De samenstelling van e-liquids

Het is belangrijk dat je natuurlijk ook weet wat je dampt. Ook al is daarover al veel geschreven, we willen je deze informatie toch niet onthouden. Zo zitten er in vrijwel alle e-liquids van verschillende merken PG. Dit is propyleen glycol en dit stofje zorgt voor de z.g. ‘gier’ in je keel, ook wel het ’throat gevoel’ genoemd. PG heeft van zichzelf een lichtzoete smaak en is soms wat stroperig. Daarnaast zit in e-liquids ook VG of te wel plantaardige glycerine. De verhouding is meestal 80% water en 20% VG. VG zorgt voor de rookontwikkeling en is een stofje dat fabrikanten niet tot in mindere mate voor de smaak toevoegen. Op alle e-liquids moet vermeld staan wat de verhouding PG/VG is. Mensen die een allergie hebben voor PG (propyleen glycol) wordt aangeraden een speciale e-liquid te kopen met daarin alleen VG (plantaardige glycerine). De meeste e-liquids beschikken daarnaast ook over extra smaakstoffen en soms zelfs alcohol.

Veiligheidsvoorschriften e-liquids

Bedenk dat e-liquids in mindere mate schadelijk zijn voor de gezondheid. Ze zijn echter tot 95% keer zo gezond als traditionele sigaretten. Desondanks dat worden e-sigaretten niet verkocht aan personen jonger dan 18 jaar. E-liquids kan je alleen gebruiken voor elektrische sigaretten en houdt deze altijd buiten het bereik van kinderen en ook dieren. Bij zwangerschap geldt altijd: Rook niet en damp niet. Ook als je borstvoeding geeft is het verstandig om geen e-liquids (dus e-sigaretten) te gebruiken. Mensen die last hebben van een hoge bloeddruk, diabetes en/of hart- en vaatziekten wordt ten stelligste aanbevolen geen e-sigaretten te gebruiken en/of te stoppen met roken. Heb je astma of een aanverwante lucht- of longaandoening? Begin niet met elektrisch roken! E-liquids kunnen je problemen verergeren. Het spreekt eigenlijk voor zich maar een e-liquid gebruik je alleen voor je e-sigaret en is zeer giftig bij orale inname.