Hoe maak ik zelf animaties?

H

De animatie zelf

Er zijn verscheidene tools beschikbaar om animaties te maken, zelfs voor smartphones. Alhoewel, als je kwalitatief sterke animaties wilt maken, dan zou ik deze via de computer maken. Allereerst wil ik graag enkele voorbeelden geven van animatie tools, waar jij hierna een keuze uit kunt maken voor uw eigen animaties. Persoonlijk zou ik zeggen dat Motion 5 de beste optie is, vooral voor beginners. Hiermee heb je veel mogelijkheden om een professionele animatie te maken. Hier zitten wel kosten aan verbonden, namelijk iets minder dan 40 euro. Andere opties zijn GO! Animate, Xtranormal of voor de ├ęchte professionals: Adobe After Effects. Kijk rustig naar de eigenschappen per applicatie en maak een bewuste keuze voor het programma wat het beste past bij jouw doeleinden.

Het verhaal

De kern van de animatie is natuurlijk het verhaal, de boodschap die erachter schuilt. Schrijf deze dus duidelijk uit, het liefst op papier met pen en potlood, dit is namelijk de allereerste stap die moet worden voldaan. Denk aan zaken als; welke scenes moeten er voorkomen, welke achtergrond ga ik gebruiken en wat voor personages ga ik voor laten komen?

Geluid

De volgende stap is het bepalen van geluid. Dit heeft vaak een grotere invloed op het eindresultaat dan je zou denken, aangezien het een zekere sfeer brengt naar jouw animatie. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor de spraak van de personages, deze moet synchroon lopen met mondbewegingen en niet te overweldigend zijn. Anders wordt het een kwalitatief slechte animatie en haal je het realisme uit de animatie.

Animatie

Bij het animeren zelf, is het belangrijk je eigen creativiteit te laten spelen. Het is een speelse manier van dingen uitleggen, dus voel je vrij om al je gekke ideeen los te laten en ze uit te voeren. Daarnaast kun je op media zoals YouTube veel voorbeelden en creativiteit opdoen. Zolang de boodschap duidelijk blijft, kan er namelijk niets echt misgaan! Een uitleganimatie maken kan namelijk veel tijd kosten.