Soorten animatie

S

Iedereen weet wel te beschrijven wat een animatie is, ook al zijn er grote verschillen tussen animaties. Misschien wil je zelf gaan beginnen met animeren, wil je het animeren laten uitbesteden of wil je meer leren over animeren. In dit artikel zal je meer informatie vinden over verschillende soorten animaties en waar deze geschikt voor zijn. Dan kun je altijd nog een uitleganimatie laten maken indien dit jouw oplossing is.

Welke soorten animatie zijn het populairst?

2D animatie

Voor commerciële doeleinden is deze animatiestijl het meest gebruikt. Hierbij denkt men ook het vaakst als het gaat over video animaties. Deze animaties zijn functioneel op veel platformen, veel apparaten en zijn relatief makkelijk te maken. Middels deze animaties kunnen gemakkelijk verhalen worden gebonden met de personen die je terug laat komen in je animaties.

Whiteboard animatie

Whiteboard animaties zijn een manier van animeren waarbij het idee wat wordt uitlegt, geanimeerd opnieuw wordt uitgelegd. Vaak zijn dit trainingsvideo’s of vergelijkbare video’s om mensen iets te leren. Het creatieve proces wat doorlopen wordt bij het creëren van ideeën wordt zo mee doorlopen door de kijker, wat het een interessante manier maakt van kennis opdoen.

Stop motion

Dit is een tijdrovendere manier van animeren en zijn vaak uniek. Het creëert een nostalgisch gevoel onder de kijker. Het betreft een stijl van animeren waarbij minder frames worden gebruikt om alsnog een dynamisch beeld te creëren, vaak met personages van klei of andere natuurlijke grondstoffen. Als advies geef ik mee dat je het beste een geheel concept uitwerkt voordat je begint met het animeren, het kan namelijk erg moeilijk zijn om aanpassingen te maken nadat het al klaar is.

Karakter animatie

Allerlaatst is er ook nog karakteranimatie, die gebruikt worden om meer emotie te brengen aan animaties. Vaak is het moeilijk om dit te bereiken met andere animatiemethoden. Middels deze methode wordt er gefocust op één personage die een bepaald avontuur of pad afgaat, waarmee er een groter gevoel van inlevingsvermogen of iets dergelijks zal zijn.